Kizomba

Wat is Kizomba ?

Kizomba is het resultaat van een ontwikkeling. Het beschrijft zowel een muziekstijl als een dansstijl. Kizomba is een Angolese woord, dat “feest” in de Kimbundu taal betekent. Kimbundu is een van de meest gesproken talen in Angola binnen de etnische groep met de naam Bantu. De Angolese uitdrukking ‘Kizombadas in de jaren 50’ is verwezen naar een groot feest, maar er was geen verband met de dans, noch met de muziek zoals we die nu kennen. Traditionele dansen zoals Semba, Kabetula, Kasukuta, Maringa, Caduque, Rebita, Cidralia, Dizanda, waren overheersend op dat moment. De meerderheid van deze dansen zijn hoofdzakelijk carnaval dansen. In Luanda, de Angolese hoofdstad, zie je bijna alle van deze dansen één voor één tijdens de “Carnaval da Victoria”. Dit carnaval en het carnaval van Lobito uit de provincie Benguela maakte deze dansen populair in het hele land en tot op heden wordt het Angolese cultuur hierdoor bevordert.

Afgezien van Angola, Kizomba dans en muziek wordt ook uitgevoerd in andere Portugeestalige landen (Portugees sprekende landen), zoals Kaapverdië, Guinee-Bissau, Mozambique, Equatoriaal-Guinea, Sao Tome en Principe, Oost-Timor, Brazilië en het grondgebied van Macau.

Toch groeit de populariteit steeds sneller in de westerse wereld en tegenwoordig is Kizomba ook te vinden in Portugal, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België, Spanje, Nederland, Luxemburg, Verenigde Staten en in sommige Oost-Europese landen zoals Polen, Bulgarije, Tsjechië en Servië. Onmiskenbaar, Kizomba is op het punt de wereld te veroveren als romantische muziek die het oor vangt en als een onvergelijkbaar sensuele dans die de ziel boeit.

Kizomba – muziek genre

Kizomba muziek werd geboren in Angola (in Luanda) in de jaren 80, naar aanleiding van de invloeden van de traditionele Semba muziek (de voorganger van Samba uit Brazilië) en Zouk muziek van de Groupe Kassav van het Franse Caribische eiland Guadeloupe. Op basis hiervan is Kizomba muziek naar voren gekomen als een meer moderne muziek genre met een sensueel tintje vermengd met Afrikaanse ritme. In tegenstelling tot Semba, wordt Kizomba muziek zich gekenmerkt door een langzamer en meestal erg romantisch ritme.

Gezien het feit dat Angola een voormalige Portugese kolonie is, is Portugees de belangrijkste taal die wordt gesproken in Angola en daarom dus ook de meeste Kizomba songs gezongen worden in het Portugees. Echter, Kizomba songs van het allereerste begin waren nummers in Kimbundu en in andere nationale talen van Angola. Beroemde Angolese Kizomba zangers zijn onder andere Bonga (Semba, traditionele muziek), Andre Mingas (traditionele muziek), Liceu Vieira Dias, Neide Van-Dunem (Semba, traditionele muziek), Don Kikas (Semba, Kizomba), Calo Pascoal (Kizomba), Heavy C. (Semba, Kizomba), Puto Portugues (Semba), Maya Cool (Kizomba, Semba), Matias Damasio (Kizomba, Semba), Rei Helder (Semba) en Irmãos Verdades (Kizomba).

Kizomba – dans genre

In de jaren 90 werd de originele Kizomba-muziek steeds populaider en de Kizomba-dans begon zijn vruchten af te werpen en heeft zich vandaag de dag gevormd naar wat het nu is geworden. Dit is begonnen bij de Angolese Semba dansers, die hun Semba stappen aan gingen passen aan het tempo en de smaak van de Kizomba beats. Technisch gezien, ‘Semba’ gedanst op eentrage Kizomba muziek, is eigenlijk de basis van de dans-Kizomba. Angolese Semba dansers houden van de Kizomba muziek en dansen tot op heden nog steeds gewoon ’Semba’ op het tempo van de Kizomba-muziek. In het begin van de ontwikkeling van Kizomba, was Kizomba-dans eigenlijk gewoon Semba-dans, maar dan in een minder snelle tempo volgens het ritme van de Kizomba-muziek. Dit was de oorsprong – maar wat het verschil nu maakt is dat met de tijd typische Kizomba bewegingen zijn ontwikkeld, die expliciet gedanst kunnen worden op Kizomba-muziek en niet op Semba-muziek.

Bronvermelding bovenstaande tekst: José N’dongala Kizomba Love Methodology

Onze ‘Salsa’ docenten zijn ook gecertificeerde ‘Kizomba’ docenten.
Zij hebben o.a. ook trainingen bij José N’dongala gevolgd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *